Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dům dětí a mládeže

20. 4. 2023

vila.jpgSídlo Domu dětí a mládeže Šternberk, známého hlavně pod názvem Domeček, příspěvkové organizace, jejíž hlavním cílem a náplní je organizace volného času pro děti a mládež, se nachází v budově na Opavské ulici. Stavba této monumentální, patrové secesní vily s hranatou věžičkou, dvěma terasami, venkovním schodištěm a velkou zahradou započala již v roce 1901, dokončena pak byla o pět let později. Původně se nacházela ve vlastnictví rodiny Grögerových, šternberských textilních továrníků, od roku 1948 v ní sídlila zimní rolnická a později lidová hospodářská škola. V roce 1964 sloužila jako sídlo mateřské školy podniku Moravia, později fungovala i jako pedagogicko-psychologická poradna. Sídlem Domova dětí a mládeže (DDM) se vila stala v roce 2001 a zůstává jím dodnes. Původní monumentální vzhled budovy však neúprosným působením zubu času značně zašel a vila tak byla v roce 2017 podrobena rozsáhlé rekonstrukci. Během ní došlo hlavně k opravě poškozené fasády a střechy a také výměně oken a dveří. Tato rekonstrukce tak navrátila honosné vile její původní lesk a Domeček je tak opět jednou z nejkrásnějších secesních budov ve městě.

 

Dům dětí a mládeže nabízí zájemcům širokou paletu pravidelného zájmového vzdělávání především formou kroužků, vybrat si lze až z devadesáti různých kroužků z oblasti hudby, výtvarné výchovy, tance a techniky, ekologie a přírodovědy a mnoha dalších odvětví sportu. DDM pořádá i řadu jednorázových akcí, příležitostných i jednorázových činností a prázdninových činností (během letních i zimních prázdnin) formou různých táborů, soustředění a soutěží. V posledních letech se stále více zaměřuje i na organizování akcí pro širokou veřejnost k rozličným příležitostem během roku, jedná se převážně o různé karnevaly, velikonoční a vánoční akce, oslavy Dne dětí či pořádání Sletu čarodějnic a Halloweenu, ale také pěvecké soutěže pro děti Šternberský slavíček či soutěže krásy Dívka roku. Kromě naplnění kulturních zájmů zajišťuje Domeček i zájmy sportovní, po celý rok pořádá mnoho turnajů a závodů ve volejbale, florbale, atletice, kopané, plavání či stolním tenise, ale také v zimních sportech jako je běžecké či sjezdové lyžování. Od roku 2005 se také stará o Dětské dopravní hřiště a ve spolupráci s BESIPEM (oddělením Ministerstva dopravy, jenž koordinuje činnosti v oblasti bezpečnosti silničního provozu v ČR) poskytuje výuku dopravní výchovy.

 

Dům dětí a mládeže je ve Šternberku velmi oblíbenou organizací pro volný čas nejen mezi dětmi a mládeží, ale i širší veřejnosti, neboť pokrývá všechny oblasti jejich zájmů. Taktéž aktivně spolupracuje např. se šternberskými školami, Základní uměleckou školou Šternberk či MKZ, Sokolem Šternberk a mnoha dalšími.

 

Autor: Nikol Látalová

 

Foto: firmy.cz

Zdroje: ddmsternberk.cz,

HLŮZOVÁ, Vlasta: Stopami šternberské historie. Šternberk 2001.