Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osobnosti

Příspěvky

Maloval život a žil malováním: Naše osobnost Libor Vojkůvka

6. 4. 2023

| Rubrika: Osobnosti

Patřil k nejvýraznějším malířům současnosti, mnohá z jeho děl se vydražila za miliony a dnes visí v galeriích i soukromých sbírkách po celém světě. Miloval cestování, za svůj život navštívil přes 140 různých zemí a své zážitky z cest pak promítal do své tvorby. Libor Vojkůvka byl nejenom výjimečným umělcem a vášnivým cestovatelem, ale také nadšeným dobrodruhem a entomologem, během svých výprav dokonce objevil několik dosud neznámých brouků. Život tohoto malířského samouka i lidového baviče sice ukončila rakovina již v roce 2018, ale skrze své jedinečné obrazy žije Libor Vojkůvka i nadále.

 

Muž, který radil králi a tvořil dějiny: Naše osobnost Albert ze Šternberka

6. 4. 2023

| Rubrika: Osobnosti

Byl nejvýznamnějším příslušníkem moravské větve rodu Šternberků, vysokým církevním hodnostářem i rádcem a přítelem krále Karla IV. Jakožto schopný diplomat a důvěrník na dvoře českého krále a zároveň císaře Svaté říše římské představoval magdeburský arcibiskup Albert II. ze Šternberka jednu z nejdůležitějších osobností středoevropské politiky 14. století, do historie se však zapsal také jako umělecký mecenáš, urbanista a první budovatel města Šternberk. Přestože od jeho smrti uplynulo již více než šest století, vliv Albertovy činnosti na zvelebování Šternberka přetrvává do současnosti.

 

Hlas, jímž promlouvaly legendy: Naše rodačka Valérie Zawadská

5. 4. 2023

| Rubrika: Osobnosti

Královna českého dabingu se jí neříká jen tak. Nejen, že svůj charakteristický hluboký chraplavý hlas během své dlouhé kariéry propůjčila takovým hereckým legendám jako byly Claudia Cardinale, Sophia Loren či Sigourney Weaver, ale dokonce na ni byla i korunována v rámci Ceny Miroslava Moravce. Dodnes patří k našim nejznámějším a nejoblíbenějším dabérkám, Valérie Zawadská má za sebou ale i rozmanitou hereckou kariéru, ať už na divadelních prknech či na televizních obrazovkách.

 

Byla to herečka s velkým H: Naše rodačka Hana Maciuchová

29. 3. 2023

| Rubrika: Osobnosti

Patřila k nejoblíbenějším herečkám své generace, za svůj život ztvárnila nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Zákeřné nemoci podlehla již před dvěma lety, přesto zůstává Hana Maciuchová díky svému všestrannému hereckému talentu, noblesnímu vystupování a laskavé povaze dodnes jednou z nejváženějších českých hereček. Přestože většinu života strávila kvůli své herecké kariéře v Praze, nikdy nezapomněla na své moravské kořeny a označovala se za hrdou Hanačku. Dodnes tak patří mezi nejznámější a nejoblíbenější šternberské rodáky.