Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maloval život a žil malováním: Naše osobnost Libor Vojkůvka

Naivní malíř Libor Vojkůvka se sice nenarodil ve Šternberku, na svět přišel 23. července 1947 v Rychlově u Bystřice pod Hostýnem, nicméně ve Šternberku prožil celý svůj život a byl jeho populární osobností. Vystudoval zahradnickou školu v Zábřehu na Moravě, systematické malířské tvorbě se pak začal věnovat na počátku 70. let 20. století. Umělecké sklony však projevoval již od útlého dětství, kdy mu otec, živící se jako pošťák, vozil z z práce fialové tužky a on s nimi často a rád kreslil. Později začal studovat práci a techniku starých mistrů, u nichž se ve způsobu malování inspiroval a celý život jej poctivě dodržoval. Zásadní zkušeností pak pro něj byla návštěva muzea Salvadora Dalího ve Španělsku, kam vycestoval ihned po otevření hranic v roce 1990. 

 

libor.jpgPrávě cestování tvořilo nedílnou a podstatnou součást Vojkůvkova života a představovalo hlavní zdroj inspirace pro malířovo umění. Procestoval na 140 různých zemí světa, nejčastěji pobýval v takových exotických destinacích jako jsou Jáva, Mexiko, Kuba, Srí Lanka, Borneo či Kostarika, jeho neoblíbenějším a nejčastěji navštěvovaným místem pak bylo Thajsko. Výjevy z jím procestovaných různých koutů světa poté nechybí na jeho obrazech, kam umělec přenášel různé druhy exotických zvířat. Především se jednalo hlavně o brouky, neboť Vojkůvka byl mimo jiné i zapáleným entomologem. ,,Bez cestování bych nemaloval. Je to nedílná součást mé tvorby. Nejen, že si tak fyzicky odpočinu, ale v cizině načerpávám inspiraci," popsal kdysi význam cestování pro jeho díla. Vojkůvka byl pro své zdánlivě fantaskní výjevy ze života hmyzu řazen k naivním malířům, toto označení ale sám odmítal. ,,Na mých obrazech není nic fantaskního, všechny ty potvory, které tam ožívají, skutečně žijí. Já je jen na plátnech oživuju tak, aby byly pořádně vidět," uvedl v roce 2017 pro deník Právo.

 

vojk.jpgVojkůvkovy unikátní obrazy se vyznačovaly vysokou mírou propracovanosti, jeden maloval klidně i několik měsíců, denně byl pak zvyklý tvořit i přes deset hodin. Obraz si po vzoru starých mistrů tvořil od začátku do konce úplně sám, což malíři jeho formátu už dávno nepraktikovali. Tvořil za užití náročné, ale specifické a precizní metody, kdy na plátně překrýval několik vrstev barev, značnou pozornost věnoval každému, byť sebemenšímu detailu, dokud své dílo nedovedl k dokonalosti. ,,Kupuju jen ta nejlepší plátna a barvy, jezdím pro ně do Vídně a zakládám si na tom, že i přípravu obrazu, tedy podmalbu si zásadně dělám sám, což většina malířů, kteří se dobře prodávají, už dávno nedělají. Teprve pak na ni kladu vrstvu za vrstvou, až dosáhnu plastičnosti výjevu," objasnil svou techniku tvoření opět deníku Právo. Za jeden ze svých nejlepších obrazů považoval Vojkůvka dílo V éteru, jež namaloval ve svých pětašedesáti letech a které se v roce 2022 vydražilo za tři miliony korun.

 

Kromě všestranného umělce a nadšeného entomologa byl Libor Vojkůvka také svérázným lidovým bavičem a osobitým vypravěčem, což prokázal například v pořadu Všechnopárty Karla Šípa, kde vyprávěl o zážitcích ze svých četných zahraničních cest. I přes slávu, kterou mu jeho obrazy získaly, zůstal až do své smrti v roce 2018, kdy se mu osudným stal neoperovatelný nádor na mozku, především skromným člověkem z lidu, k němuž byly dveře do ateliéru vždy otevřené. Zemřel ve věku 71 let po několikaměsíčním boji s nevyléčitelnou nemocí, jeho smrtí tak přišlo město Šternberk o jedinečného umělce a jednu ze svých nejpopulárnějších osobností. 

 

Autor: Nikol Látalová 

 

Foto: Lidovky.cz, dumabyt.cz, denik.cz

Zdroje: novinky.cz, zpravy.aktualne.cz, vojkuvkalibor.com, olomoucky.denik.cz