Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byla to herečka s velkým H: Naše rodačka Hana Maciuchová

29. 3. 2023

Hana Maciuchová se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku do rodiny úředníka a knihovnice. Její rodiče byli rovněž vášnivými amatérskými herci, k divadelnímu prostředí tak malá Hanička měla odjakživa blízko a netrvalo dlouho, než se na prkna, která znamenají svět, postavila i ona sama. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala, není tedy divu, že její další kroky po absolvování hejčínského gymnázia v Olomouci vedly ke studiu herectví na Divadelní fakultě akademie múzických umění v Praze. Ještě během studií hostovala v divadle Za branou, kde po dokončení DAMU v roce 1968 také získala své první angažmá. V roce 1971 se Hana Maciuchová stala členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech, kterému zůstala věrná až do svého onemocnění. Během svého čtyřicetiletého působení na této scéně tak vytvořila řadu výrazných rolí různého charakteru, objevila se například v představeních Cyrano z Bergeracu, Hamlet a Othello či Obchodník s deštěm.

 


olga.jpgNezůstala ale jen u divadla, řadu příležitostí ji nabídl taktéž film. Svou první roli ztvárnila Maciuchová již v roce 1964 v dramatickém snímku Organ slovenského režiséra Štefana Uhera, kde hrála regenschoriho dceru Nelu. Za zmínku stojí také její role Olgy Scheinpflugové, manželky Karla Čapka, v životopisném dramatu Štěpána Skalského o známém spisovateli z roku 1989 Člověk proti zkáze. Pro Hanu Maciuchovou byla role této herečky a spisovatelky zásadní, Olgu Scheinpflugovou dlouho obdivovala pro její moudrost a smysl pro humor a dokonce s ní i stála na jevišti Národního divadla. ,,Krásnou hereckou příležitost hrát paní Olgu jsem chápala jako velkou poctu a výzvu zároveň," vyjádřila se v roce 2010 pro deník Právo k roli, na kterou ze své filmové kariéry vzpomínala nejraději. 

 


hana.jpgVelkou popularitu Maciuchové však přinesly hlavně role v televizních seriálech a pohádkách, kterých za svou kariéru ztvárnila nespočet. Do srdcí všech generací televizních diváků se zapsala především svou rolí prostořeké služebné Anče ve večerníčkovém seriálu Krkonošské pohádky, kde zářila po boku Iljy Prachaře, Jaroslava Satoranského, Františka Peterky a Zdeňka Řehoře. ,,Vždycky mě potěší, když vidím, že i dnes se na tento náš večerníček dívají celé rodiny čili několik generací najednou. Náš večerníček pro pamětníky nezestárl, pořád má hereckou energii, a to je naše profesní radost." Objevila se i v mnoha dalších populárních českých seriálech, za všechny můžeme uvést Třicet případů majora Zemana, Chalupáře, Četnické humoresky a dnes již kultovní Nemocnici na kraji města, kde si zahrála výrazně negativní postavu, a sice žárlivou manželku Arnošta Blažeje Alenu. V neposlední řadě je nutno zmínit také nekonečný seriál Ulice, v němž od roku 2005 zářila coby gymnaziální profesorka Miriam Hejlová a za nějž získala několik cen Týtý pro nejoblíbenější herečku. Ze seriálu však kvůli zdravotním problémům v roce 2015 odešla.  

 

Kromě herectví se dlouhá léta věnovala také dabingu, svůj hlas propůjčila například Diane Keaton, Shirley McLaine či Ingrid Bergmann. V roce 2016 získala cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Mimo dabing se uplatnila i v rozhlase, na svém kontě měla řadu výrazných rozhlasových rolí; například Šeherezádu v Příbězích tisíce a jedné noci, za niž dvakrát obdržela cenu (Ne)viditelný herec - 1. místo za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Byla také čestnou prezidentkou festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio Olomouc.

 

Hana Maciuchová se roky potýkala s rakovinou, jíž také 26. ledna 2021 ve svých sedmdesáti pěti letech nakonec v Olomouci podlehla a je zde i pochována. Do hereckého nebe tak odešla krásná, noblesní, vlídná a neskutečně talentovaná dáma a herečka s velkým H, na níž s láskou vzpomínají jak přátelé a rodina, tak i generace diváků, a především obyvatelé jejího rodného Šternberka a blízké Olomouce. Maciuchová byla držitelkou čestného občanství města Šternberk, nikdy na něj nezanevřela a vždy se sem ráda vracela.

Autor: Nikol Látalová

Foto: i60.cz, csfd.cz, sedmicka.cz

Zdroje: olomoucky.denik.cz, irozhlas.cz, novinky.cz, i60.cz, csfd.cz, fdb.cz, ceskatelevize.cz, radiozurnal.rozhlas.cz, kafe.cz