Jdi na obsah Jdi na menu
 


Městská knihovna a klub

19. 4. 2023

Městská knihovna je nejstarším kulturním zařízením ve Šternberku a zároveň i druhou největší knihovnou v okrese Olomouc. Vznikla již v roce 1883 a její založení bylo bezprostředně spjato se vznikem prvního čtenářského spolku Moravan. Pro české obyvatele města to byla velmi důležitá věc, neboť Šternberk byl v této době, za Rakouska-Uherska, osídlený převážně Němci a dosud jediná knihovna ve městě tak byla německá. Spolková česká knihovna se však úspěšně rozvíjela a roku 1930 se dokonce stala knihovnou veřejnou. Tragický mezník (nejen) ve vývoji městské knihovny ale znamenala Mnichovská dohoda, po jejímž podepsání v roce 1938 připadl  Šternberk coby součást pohraničí německé říši a české obyvatelstvo z něj tak bylo donuceno odejít. Tento odsun a následnou druhou světovou válku přežila jen část knižního fondu, zbytek byl Němci zničen. Po skončení války byla knihovna nicméně znovu obnovena a funguje dodnes, přičemž v roce 2003 se stala součástí Městských kulturních zařízení.

 

knihovna.jpgBěhem své sto čtyřicet let trvající existence vystřídala městská knihovna řadu budov, než se v roce 1998 trvale usídlila ve zrekonstruovaném někdejším Odborovém domě Chronotechny Prim na adrese Masarykova 20 a nyní je součástí komplexu tří průchozích budov různého stáří i architektonických prvků. Poslední rozsáhlá rekonstrukce tohoto komplexu proběhla v roce 2013 a zahrnovala generální přestavbu jak exteriéru, tak interiéru. Knihovna se skládá ze dvou oddělení - pro děti a mládež a pro dospělé - jenž jsou vybavena nejnovějším knihovnickým nábytkem i počítačovou technikou. Kromě tradiční knihovnické práce zajišťuje rovněž řadu kulturních a vzdělávacích programů zahrnující různé přednášky, besedy a výstavy, ale také soutěže a ankety, určené jak pro rodiče s dětmi, tak pro mateřské, základní i střední školy, se kterými často spolupracuje.

 

Součástí komplexu je rovněž i městský klub, který své rekonstruované a moderní prostory (skládající se z Malého sálu, Velkého sálu, Komorního sálu a Konferenčního sálu) pravidelně pronajímá pro konání různých plesů, tanečních, koncertů, výstav, kongresů a divadelních a filmových představení. Celý komplex Městských kulturních zařízení tak skutečně představuje středobod a hlavní zdroj akcí kulturního života města Šternberk a zajišťuje udržování kulturních a duchovních hodnot jeho obyvatel. 

 

Autor: Nikol Látalová

 

Foto: mkzsternberk.cz

Zdroje: mkzsternberk.cz, conventionok.cz